Armenien, Burma, Filipinerna, Iran, Japan, Kina, Lettland, Peru, Ryssland, Tjetjenien, Uzbekistan, Italien, Polen

fredag 11 november 2011

Var för man äter olika kött?

Vi som människor lever på jordklotet, där finns olika sorter av djur och växter och man behöver mat varje dag för närings eller njutnings skull. Man vill äta alla de goda typerna av mat. Men det är två stora grupper av mat, animaliskt och växtursprung. En grupp av människor gillar att äta kött men andra grupp gillar vegetarisk kosten och ibland äter man samtliga av de tvåor alternativen.

Det finns olika sorter av växter och man får äta allt utan gränser, var för man äta kött? Varför man äter vissa typer av kött? varför inte? Har man rätt att äta alla typer utan gränser? bör man ha gränser när man äter köttet?

Forskarna sade att den största sannolikheten om fornmänniskors liv att (jakten är äldre än jordbruket). Det innebära att den tidiga människan var köttätare). Med tiden lyckades fornmänniskor att fånga djuren och sätta dem i lagårdar för att få mat under en nödtid eftersom det var en natur behov till mat. Fornmänniskor visste att kött har en specialsmak och den ger energi mer än gransaker därför man försatt att äta kött.

Men i olika länder åt man olika vissa typer av djur eftersom det var många orsaker som Påverkade på vad man åt i det här landet, första och främst var Geografiska orsaker, eftersom varje område har en special plats i världskartan och det leder till att området hade gott om vissa djur själv klart befolkningen kom att äta de vissa djuren. Befolkningen skulle laga det köttet med unika metoder och egna matlagning. Och det kunde vara en bäst privat identitet till det här området eller en typ av traditionerna

Det finns andra orsaker också som de ekonomiska orsakerna. Under de nödåren tvingades man att äta allt utan gränser eftersom man var svältande, vi vet att när man är svältande, ska alla mat bli goda, med tidens gång man brukade äta den, brukade laga den och sedan den var som en tradition eller mattradition.

Det finns många vissa länder som har de märkliga mat vanorna eftersom de här länderna är en hög befolkningstäthet därför man kan äta allt kött utan gränser, de äter grodor, hundar, ormar, kackerlackor och mer och mer eftersom de är svältande och de har inte tillräckliga matresurser. Jag tycker att man har rätt att äta allt kött när man blir svältande och har inte ett annat alternativ.


Religionerna också framgick till olika länder på olika sätt. Religionen kom alltid med de starka villkoren som kunde begränsa alla mansmönster på olika sätt. Maten var alltid ett dagligt behov därför religionerna satt lager för att styra och ordna mans liv. Vi vet att muslimer inte får äta gris. Judarna äter ”kosher” och de äter inte kött och mjölk samtidigt. Men hur mycket muslimer eller judar respekterar sina religioner? Är de alltid typiska med sina religioner under varje stund? Under alla förhållandena? Man kan inte säga ja.


Nu och efter de här gamla tiderna blir länderskulturerna mer tydliga och dyker upp en annan mats behov, det blir inte bara fysiologiskt nödvändigt för mänsklig överlevnad. Mat har många viktiga betydelser till människors tillhörighet t.ex. moral, kultur och religion och det blir som en identitet till varje land. Mat blir också en kraftfull markör till social tillhörigheten i ett visst samhälle som exempelvis, fattiga eller rika, primitiva eller moderna samhällen.


Jag tycker att mat kan vara en tydlig markör till våra tillhörigheter. Och hur mycket vi respekterar våra tillhörigheter . t.ex. vi vet att muslimer inte får äta gris men om vi ser en muslim som kan äta gris, vad ska vi tycka? Ja, Muslimen respekterar inte sin religion, han är en frigjorde människa eller den här muslimen ändrar sig till en annan religion! Oj. Men jag tror att om man vill bli glad och nöjd måste man acceptera andra människor utan att se till de genom ett mikroskop.

Vi tittade en film som hette ” landet brunsås”, filmen handlade om marsvinet som ätas i Peru men inte i Sverige. I Peru får man äta marsvinet med olika recept under helgerna oavsett att man är en fattig eller en rik man, hemma eller hos de bästa restaurangerna. Kanske vi som lever i Sverige ogillar det men vi måste respektera andras kultur eftersom vi respekterar våra skillnader. Om jag vill ha andras uppskattning till mina moraler och religion måste jag uppskatta andras moraler också.

I slutet, jag vill säga att vi inte får förakta en grupp av människor oavsett t vad de äter eller inte? oavsett ifrån kommer de och till vilken kultur de tillhör? Oavsett att de äter hundar eller kycklingar eftersom maten är ett privat behov och man kan inte tvinga en annan person att äta en typ av mat.
Varför vi tänker på vad de äter? var för vi tänker inte på vad de gör eller gjorda till de mänskliga historierna genom deras kulturer? Hur de utvecklads och utvecklar deras samhälle? Vi måste se alltid till plussidan när vi ser till andra människor eftersom vi lever här i Sverige och vi vill bygga en ny kultur som säger att alla respekteras av alla.

Källor :- http://sv.wikipedia.org/wiki/Mat
http://sv.wikipedia.org/wiki/Judendom
SVT play.se

Inga kommentarer: