Armenien, Burma, Filipinerna, Iran, Japan, Kina, Lettland, Peru, Ryssland, Tjetjenien, Uzbekistan, Italien, Polen

måndag 7 november 2011

Tusen gånger starkare, del 3 av 3

Pappa kan komma hem och läsa tidningen. Vad gör mamma då? Jo, hon stryker eller förhör oss på läxor eller planerar matinköpen. Eller städar badrummet. Han säger "jag jobbar" och så läser han tidningen.
(s.140)

Det är lätt att klaga som Olle i boken att tjejer ta inte plats i skolan men man behöver inte söka längbort för att hitta orsäker varför tjejer är så där. Barn lär sig mycket av sina föräldrar och vad de gör och gör inte påverkar deras tankar på vad man och kvinnor gör. När man observerar vad man och kvinnor gör i samhället är det ingen överraskning att tjejer ta så lite plats.

Vi tycker inte illa om killarna. De tycket inte illa om oss. Vi gillar varandra och vi behöver varandra. Det är trist i skolan när man bara har tjejer omkring sig och det är trist för killarna att bara ha killar omkring sig. Vi ville inte vara ovänner.
(s.153)

Även om killar och tjejer bråkar i klassen betyder det inte att de vill gå till skolan utan varandra. De vill visa sig vilket kön är starkast och kommer att bråkar med varandra men utan varandra har de inga att leka med. Man kan inte bråka mot sig själva därför behöver dem varandra. Bråken är bara en lek för makt och inte en riktig bråk mot varandra.

1 kommentar:

Unknown sa...

ja ditt första citat säger ganska mycket, tycker jag. Att barnen lär sig av oss vuxna hur en kvinna förväntas vara och hur en man förväntas vara. Vi behöver verkligen bli påminda om det :).