Armenien, Burma, Filipinerna, Iran, Japan, Kina, Lettland, Peru, Ryssland, Tjetjenien, Uzbekistan, Italien, Polen

tisdag 15 november 2011

"Typiska svenska kvinnor"


En man kan förlåta en kvinna allt – en svek, en dumhet, även en äktenskapsbrott.
Det enda som mannen aldrig kommer att förlåta kvinnan för, är när kvinnan gör sig överlägsen mannen...
© Alexander Dumas. "Drottning Margot"



Vi diskuterade om olika typiska svenska saker idag. Det var en text som kalades ”Den svenska kvinnan”. En man som är invandrare beskriver skillnaden mellan svenska och grekiska flickor. Han menar att alla svenska flickor ser en i ögonen och tyker att det är utmärkande för de svenska kvinnorna därför att det var förbjudet i hans hemland.
Jag håller inte med honom, jag tycker inte att ”den svenska kvinnans blick” är en typisk svensk egenhet av de svenska kvinnorna.
Det är en vanlig sak när man ser på de man passerar och i samtalet, speciellt för de europeiska länderna.
Psykologer menar att det mänskliga sinnet kan berätta mycket om hur man respekterar varandra och om de tankar som går till samtalspartner under samtalet. Det påverkar flera faktorer: längden på ögonkontakt (visuellkontakt), blick riktning och även förträngning eller utvidgning av pupiller. Alltså, utifrån psykologisk synpunkt finns det vissa teorier om visuell kontakt mellan människor och det faktum att svenska kvinnor ser en rakt i ögat inte är en typisk svensk egenhet, tycker jag.
På vår planet lever tusentals olika nationaliteter från stora i antal grupper till små nationaliteter och alla de hedrar sina kulturer, har olika reglar och bevarar traditioner av förfäder.
Den etnisk arketypen av svenska kvinnor bestäms av hårda landskap - snö, berg, kall vind, skeppen och vikingar. En typisk modern svensk kvinna känns som en snygg, hög, välproportionerad kvinna, med fint blont hår och minimum med smink, oftast har byxor och träningskor på sig, med återhållna gester och självförtroende.
De rättvista fria kvinnorna vet sina rättigheter, fattar beslut på lika villkor med medlemmar av problemet, och skyddas av staten, njuter frukterna av feminism, socialism, jämn könsfördelning i regeringen.
Med tanke på den nordiska temperamenten, är de svenska kvinnorna kalla och reserverade, flegmatiska och naturliga, bekväma och värdiga, taktfulla och tålmodiga, melodiska och lyckliga av livet. Svenska kvinnor är is och eld.
Ändå, tycker jag, att en typisk svensk egenhet av de svenska kvinnorna är feminism.
Det finns många feministiska partier. Det står i lagar att män och kvinnor har samma rättigheter i samhället. I Sverige mer än i andra länder arbetar kvinnor i politiken.
De tycker inte om att gifta sig och de som redan är gifta skiljar sig ofta snart...
De trivs med livet utan en fast älskade man.
Praktisk feminism, enligt min mening, "förstör kvinnligheten" och förnedrar männen och omvandlar de till ”en trasa”, i många fall fungerar faktiskt det i Sverige.
Jag föddes och var uppvuxen i ett land, som man ofta säger: "Ryssland inte kan förstås intellektuellt." Men även bland oss finns tanken att kvinnan betyder mycket för en mans liv. Men mannen i en kvinnans liv betyder mer! Och inte bara i kvinnors liv, men i livet av hela samhället. Med den föreställningen uppfostras flickor i familjer. Därför är den svenska feminismen absolut inte en acceptabel sak för mig. Och enligt min mening är den en av de viktigaste utmärkande dragen av de svenska kvinnorna.
Men det är en annan historia...

Avslutningsvis vill jag säga att alla kvinnor är olika och är specificerade för vissa karaktärsdrag, världsbild, beroende på nationella traditioner, moral och sociala status, folkets kultur och moderna uppfostrad. Detta tillsammans tillåt kvinnor att insupa andliga värden och att utveckla sina kvalitativa moderna världsåskådning som påverkar deras karaktär, seder och det tillät kvinnor att bli extraordinära, unika och så olika. Allt detta låter oss fastställa en viss bild av typiska kvinnor från de olika natonaliteterna.

3 kommentarer:

Nadja sa...

Oj Anna, du försöker rita en helt porträtt av en typisk svensk kvinna. Men mannen beskriver i artiklen sitt första intryck efter möte med en svensk kvinna. Alla kvinnor i europeiska länder tittar rakt i ögonen när pratar med en man. Men det som manen har skrivit i den artiklen angående svenska kvinnor stämmer. Svenska kvinnor är artiga. De tittar råkt i ögönen när pratar med en man och ler mot honom. Med det betyder ingenting utom att hon är artig.

Anna-N sa...

Du har inte riktig förstått vad jag menade. Jag har inte försökt att rita ett helt porträtt av en typisk svensk kvinna. Tror du att det är möjligt att beskriva ett helt porträtt av de typiska svenska kvinnorna med bara tre menningar ? Alla vi är så extraordinära, unika och så olika eftersom det är omöjligt att beskriva ett helt porträtt med tre-fyra meningar, tycker jag.
Den mannen i artiklen beskriver inte sitt första intryck efter möte med bara en svensk kvinna, som du skriver. Han och hans kompis talar om alla svenska kvinnor i allmänhet. Till exempel: ”Alla flickor såg en i ögonen”, ”De svarade om man talade till dem”, ”De visade ingen....”, ”...varje kvinna som ser dem i ögonen...”.
Jag ville inte beskriva vad som står i artikeln som du gör i din kommentar. Jag tittade djupare, och är inte överens med männens åsikt och motiverade varför, sen uttryckte jag mina tankar ur min synvinkel att feminism är en typisk svensk egenhet hos de svenska kvinnorna. Därför har jag börjat min artikel från det citat om när kvinnan gör sig överlägsen mannen.

P.S. Vi diskuterade om olika typiska svenska saker. Och när vi diskuterade om den texten pratade vi inte bara om ”den svenska kvinnans blick”. Vi diskuterade också om hur de svenska kvinnorna ser ur. Så jag tillät mig själv att ett sådant resonemang.

Nadja sa...

Nej, tvärtom, jag förstår riktigt allt som du har skrivit. Det är bra att du tänker djup. Jag har skrivit bara mitt först intryck på din text, inget annat...