Armenien, Burma, Filipinerna, Iran, Japan, Kina, Lettland, Peru, Ryssland, Tjetjenien, Uzbekistan, Italien, Polen

onsdag 9 november 2011

Typiska svenska vanor

Idag har vi diskuterat flera artiklar från boken Språkporten som handlar om typiska svenska vanor och seder i vadagsliv och på jobbet. Jag har bott inte så länge i Sverige för att säga exakt om att dessa beskrivliga seder och vanor är typiskt svenska men jag kan säga särket att de finns i verklighet i svenskt samhälle.
Till exempel en vana att dia varandra. Alla elever i vår grupp håller med att det är en ganska ovanligt vana till invandrare darför att i varje landet finns speciella ord för att visa respekt. I Ryssland t.ex. säger barn alltid ni till vuxna och medarbetare på jobbet tilltalar bara ni varandra. Men svenkarna tycker att detär kanske bättre att dia varandra för att undvika nåt missförstånd.
En annan spännande sed är att svenskarna tycker om för att allt var LAGOM. Man t.ex. måste skratta inte så mycket eller mindre men lagom, eller kaffe måste vara lagom hot. En sed till är att inte säga helt sanning till partner för att han (hon) inte blir ledsen och för att undvika bråk och hård diskussionen.
Efter denna lektion har jag insett att det är inte lätt att anpassa sig till livet i ett annat land med knappt helt annorlunda kultur och sina egna seder. Men om man bestämt att bo i det här landet måste man acceptera dessa reglerna och sederna som finns där och följa med dem. En svåraste nyans är att veta de för att inte se dum ut :)

2 kommentarer:

Muna sa...

jag tycker att vi inte se dum ut ,vi är bara främmande människör i ett nyt land med helt nyt liv. vi behöver tro på sig själv att vi kan klara på framtiden ,och jag tycker att vi ska bli stolta efter många år.

bnar sa...

Vad säer du håller jag med eftersom vi kommer från hält annat kultur och vi uppväxte på ett annat sätt så det är normalt om vi missförstå varandra fel från början menn med tiden man måste åmgos med nya situationen och kultur allting som man lever i