Armenien, Burma, Filipinerna, Iran, Japan, Kina, Lettland, Peru, Ryssland, Tjetjenien, Uzbekistan, Italien, Polen

onsdag 23 november 2011

Bokklubb: Minnas och Tyronnes relation med sina barn

Äntligen var idag dagen av bokklubb. Jag gillar om bokklubb. Det verkar inte att stanna i skolan men det är mer liksom att sitta i en kafé för att prata med sina kompisar om boken. Liksom i filmer :) eller i renässans salonger :D även om kanske är det för tidigt i morgon för en italienare som mig :P

Moderspassion är verkligen en bok som ger möjlighet att prata om olika ämne framför allt ger det möjlighet att fokusera om människans beteende och dynamiken hos relationen mellan barn och sina föräldrar.

Vi pratade om Minnas och sin dotter situation och vilka känslorna kan man ha om man är faderlös. En vår klasskamrat som känner inte personligt sin far pratade lite om sin erfarenhet och relaterade sina känslor till vad som Minnas berättar i boken. Att vara faderlös är det något som påverka hela ditt liv tror jag, och det är en svårt situation för barn. Jag var glad att vår klasskamrat ville dela med oss sin erfarenhet särskilt eftersom det är något som det är svart att pratar om.

En annan karaktär som lockade till våra uppmärksamhet var Tyronne. Författaren målade Tyronnes karaktär som en stereotyp av den "manliga" man, om vi kan säga så. Förut passade det inte för män att visa sina känslor. Samhället undervisade till dem att en man måste vara stark och att prata om sina känslor var en kvinnliga prat, så att många gånger män var generad eller visste inte hur handlar situationen utan att vara tyst, liksom Tyronne när upptäckte att sin dotter skulle komma hemma igen. Jag tycker att Tyronne är en jätteintressant karaktär som författaren använda för att visa hur kan vara relationen mellan far och dotter. Vad är som hände mellan han och sin dotter Lotta? Vi vet ännu inte. Men liksom alla andra karaktärer i boken har han inte en bra relation med sin dotter, kanske på grund av sina dåliga beteende eller för en dialog som tappades.

Dessutom... Vad som hände mellan Minna och sin dotter? Var är Sofia?

Alla vi är nyfiken om Sofias karaktär, det är mysterium omkring henne.. Vi ska kanske upptäcka innan nästa bokklubb :)

1 kommentar:

Unknown sa...

Elena! Det är alltid så inspirerande att läsa det du skriver. Vad härligt att du uppfattar bokdiskussionerna som ett litterärt café. Man får ju enligt litteraturforskning så mycket mer ut av boken om man läser boken just för att den är intressant, och om man känner sig avslappnad och kan diskutera de frågor som man själv finner intressanta :)

Det var verkligen fint, att en klasskamrat delade med sig av sina erfarenheter av en faderlös barndom. Det finns så mycket som är tänkvärt i boken. Det är intressant att Tyronnes karaktär får utrymme i boken. Det är kanske svårt att skriva om kvinnor, utan att berätta något om män.