Armenien, Burma, Filipinerna, Iran, Japan, Kina, Lettland, Peru, Ryssland, Tjetjenien, Uzbekistan, Italien, Polen

tisdag 18 oktober 2011

Romansredovisning 3. Solstorm

Idag har vi diskuterat romanen ’Solstorm’ och pratat lite om religion och om huvudpersoner i romanen. Rebecka försöker hjälpa Sanna och hennes två döttrar. Polisen misstänker Sanna och Rebecka börjar misstänka henne också men kan inte tro på det. Rebecka måste hitta sanningen själv. Eftersom Rebecka tillhörde samma frikyrka som mordoffret och har sina gamla kontakter ned församlingen ligger hon steget före polisen.

s. 229
”Hur kan den här hunden vara ett så lätt offer? Hon som misshandlats av sin tidigare ägare gång på gång. Varför känner hon inte igen ondskan när hon springer rakt i famnen på den? För att hon har förmågan att glömma. Precis som sin matte. Hon glömmer.”

Någon obekant grep en hund, virade hennes nos och tassar med tejp och lagt honom i bagageutrymmet på en bil.
Det här citatet handlar om vår förmåga att glömma dåliga, elaka saker som har hänt i vårt liv. Det gäller både hundar och människor. Man minns goda saker mycket länge än dåliga och det är givetvis bra. Kanske det är en vis av skydd för vårt psyke. Om man kan glömma bort negativa saker får man gå vidare utan att håla i minnet olyckshändelser och tänka om dem hela tiden. Men ibland kan det förvandlas till en katastrof och man få betala med sin hälsa eller även sitt liv, som var i fallet med hunden som heter Tjapp.

s. 302
”Svaga människor dras ofta till kyrkan. Och människor som vill ha makt över svaga människor dras också dit”.

Jag har valt det här citatet därför att jag håller med den här åsikten. När det gäller mig skiljer jag alltid på religion och kyrka. Vad är religion och vad är kyrka? Man kan hitta ett svar på en ordbok. Religion är tro som grundar sig på föreställningen om en eller flera gudar eller andra övernaturliga fenomen. Kyrka som organisation är sammanslutning av troende, samarbetsorgan mellan församlingar. Och som varje organisation har kyrka ledare som brukar få mycket makt. Vissa av dem kan använda sin makt på fel sätt, de få tolka bibel på sitt eget sätt och i sin egen favör. På andra hand svaga människor behöver ju en stark ledare. Så det är lättare för en del av svaga människor för att vara med kyrkan var de inte måste bestämma själv vad de måste göra i olika livs situationer därför att kyrkan redan har bestämt allt.

1 kommentar:

Unknown sa...

Båda dina citat öppnade för en intressant diskussion. Författaren använder hunden tjapp och jämför med hennes matte, Sanna. Som du skriver kanske det finns en anledning till att vi glömmer dåliga saker.

När det gäller kyrka och religion, så finns det ofantligt mycket att diskutera. Men ett är säkert, att många människor genom åren missbrukat sin kyrkliga makt. Även om det finns många andra som har gjort goda gärningar i religionens namn, finns det de som har gjort dåliga.