Armenien, Burma, Filipinerna, Iran, Japan, Kina, Lettland, Peru, Ryssland, Tjetjenien, Uzbekistan, Italien, Polen

tisdag 18 oktober 2011

Romanredovisning del3 "tusen gånger starkare"

Idag har varit sista redovisningslektion med roman som vi läst under senaste två månader. Vi har dickuterat inte bara våra citat utan berättat om våra skollivserfarenhet. Det var spännande att lussna på varandra och föreställa sig hur var det att studera i olika skolor i olika länder.

citat s.156
"Vi kände oss starka med Saga, att blev plötsligt så lätt igen. Hon hittade alltid de enklaste lösningarna sådant om vi alldrig hade kommit på, ock det verkade så underligt eftersom alla lösningar fanns mitt framför oss."
Innan Saga kom fanns det redan en ledare i klassen som hette Mimmi. Men hon tänkte inte på alla tjejer i klassen utan på sig själv. När Saga kom var hon "nya ögon" för andra som såg på en stund att det fanns väldigt mycket orättvisor mot tjejer. Och när Saga börjat att göra något för att försvara tjejer i klassen insåg de att lösningarna fanns mitt framför dem och de bara såg inte det. I vardagen händer ibland nåt sådant också. Man behöver hjälp av andra person med "nya ögon" som ska visa rätt lösning av mans problem. Och denna lösning kan vara så enkelt och naturligt att man ska vara förvånad med varför man inte går till den själv.

citat s.210
"Nej, som om man har plockat bort en sten i en fördömning och det friska klara vattnet plötsligt kan forsa och strömma fram."
Sign hade upplevt en stor chock när Olle sa så mycket orättvisor emot Saga och alla i klassen hade gjort ingentin för att försvara henne. Då var Sign som gjort det trots att det var för sent. Dessa ord som en fåntän av friska vattnet kom ur hennes mun. Sign insåg att hon äntligen färdig med att visa sin röst och säga sin egen åsikt till andra. Det kan helt ändra hennes liv. Trotts att det är bara boken blir jag mycket glad för Sign.

1 kommentar:

Unknown sa...

det var väldigt givande att få ta del av allas erfarenheter. Diskussionen var så levande, ni hade klarat er bra utan lärare :)