Armenien, Burma, Filipinerna, Iran, Japan, Kina, Lettland, Peru, Ryssland, Tjetjenien, Uzbekistan, Italien, Polen

söndag 2 oktober 2011

Anonymitet: ett behov eller hot?

Anonymitet: ett behov eller hot?

Sverige är ju ett fritt land med demokrati, dvs. man kan ha sina egna åsikter, följa sin filosofi och ha sitt eget levandesätt. Men å andra sidan det finns ingen fullständig frihet och speciellt när det gäller de frågor som berör allmänhetens intresse, det man gör begränsas av de reglerna som majoritet accepterat. Det innebär att alla människor har en egen dolda sida som är inte tillåtet att visas till allmänheten. När man skriver en artikel in en tidning, eller gör en rapport på TV, är man begränsad av både skrivna och oskrivna lager och det leder till att många åsikter ska gömmas hos de individerna . Sedan Internet dyk upp , har sådana så kallad kontroverciella åsikter och tankar fått höras och diskuteras. I den virtuella världen människorna känner sig mycket friare än den riktiga. Och orsaken bakom denna faktum är anonymitet. Alla vet att vi gillar storstäder på grund av bland annat den anonymitet som sådana miljöerna ger till deras invånare. Det kan resoneras att anonymitet i många fall bidrar till frihet. Internet har skapat en stor värld som man kan gå in i, göra olika aktiveter såsom att få och dela information, och mm utan att man bryr sig om vad de andra tänker eller andra obekväma konsekvenser som kan hända när man gör något i den verkliga världen . Men denna frihet har inte varit utan kostnader och negativa konsekvenser Ett speciellt området på nättet, som anonymitet har lockat många diskussioner över det, är kommentering. Allt mer läsare blir intresserad av att skriva kommentarer under de nyheterna eller artiklarna på nättet.

 Hittills enligt den svenska grundlagen, det har varit obligatorisk att de som lämna kommentarer bör vara anonyma. Men det har skapat några problem därför att många kunde använda illa ord, eller rasistiska åsikter som irriterar många människor Därför funderar nu några tidningar,aftonbladet t.ex. , på att tvinga de som kommenterar att skriva deras riktiga uppgifter för att undvika misbruk.Många anser att det ska bli en bra ide och resonerar att när man bor i ett fritt land som Sverige, man måste inte vara rädd för att uttrycka sig och ta ansvar för sitt ord. Det kanske låter logisk men tittar man lite mer noggrann på verkligheten, ser det mer orealistisk ut. Det är bra att man titta på berättelsen om Wikileaks i USA. När wikileaks släppte en stor mängd hemliga information om USA:s policy förra året, började många studenter att delar denna information och diskuterade och kommenterade om det. Sedan varnade regeringen att de som gjorde så här kan få problem i framtiden när de söker ett jobb hos regeringen. Och det händer i ett land som har baserat på friheten från den första dagen. Det visar att, det finns ett långt avstånd mellan vad vi vill nå och var vi ligger nu. Det kan vara som ett ideal om man kan uttrycka sig utan att vara rädd för möjliga konsekvenser Men jag tror att det är en lång resa som har redan börjat. 

Det finns fortfarande ett minoritet som har inte möjligheten att presentera deras tankar. Och som ett persik idiom säger: om man förhindra vattnet att flödar i sin egen naturlig väg, det hittar slutligen ett onaturligt rutt. Och denna faktum gäller i samhället också. Om det minoritet med inte så populära åsikter får inte chansen att uttrycka sig på nättet, de kan dyka upp någon annanstans på värre sätt. Jag tror att det är bättre att man vara frivillig att kommenterar med riktiga uppgifter. För att minska användning av illa ord det finns några lösningar som man kan fundera på. Till exempel,som en av mina klasskamrater sagt, man kan registrera sig hos en nättidning med riktiga uppgifter och fortfarande kommenterar som en anonym. Det är bara de som kör hemsidorna och nät förrummen har tillgång till användarnas uppgifter och det kanske leder till att man sköta sig lite mer, hoppas

Inga kommentarer: