Armenien, Burma, Filipinerna, Iran, Japan, Kina, Lettland, Peru, Ryssland, Tjetjenien, Uzbekistan, Italien, Polen

onsdag 12 oktober 2011

Filmen 'The Great Debaters'


Vi har sett och diskuterat en film "The Great Debaters". Filmen är baserat på den sanna historien. I 1935 en lärare som heter Tolson och arbetar i skolan för svarta, Wiley College, börjar bilda ett debattslag. Den där tiden var de svarta människor mycke diskriminerade i Amerika men de börjar försvara sina rättigheter och försöker få jämlikhet. Tolson försöker också kämpa för att svarta kunde få samma rättigheter som vita. Henry, Samantha, James blir medlemmar i laget och börja förbereda sig för debatter. Till slut går laget till Harvard och deltar i de nationella debatters mästerskapen.

Jag tycker om en scen från filmen när Henry, Samantha och James kom till Harvard och fick ett brev som skrevs att deras lag hade färdigskrivna framföranden med utföranden skrivna av lärare istället för elever. De fick bara 2 dygn för att skriva egna utföranden till ett nytt ämne såsom Harvards lagen. Först blev de osäker om hur man kan handla, därför att bara lärare skrev argumentation för dem förut. ”De vill att vi ska förlora, vi kan inte vinna utan Tolsons hjälp”, tyckte de.  Men snart började de arbeta hård för att hitta sina egna lämpliga argument till debatten. Så de blev riktiga debattörer och vann den här debatten.
Henry, Samantha och James fick god erfarenhet av självständigt arbete och kunde vinna mot de starkaste lagen i landet.

2 kommentarer:

Nadja sa...

Jo, presis, fick Samanta, James och Henry inte lätt prövning på debatten i Harvard. Men de visade sina bästa och starkaste egenskaper och vann till slut. Det är jätte brå exempel till alla tror jag

Unknown sa...

Ja de visade verkligen alla att de kunde vinna. En härlig seger! Den måste ha gjort väldigt mycket med deras självförtroende.