Armenien, Burma, Filipinerna, Iran, Japan, Kina, Lettland, Peru, Ryssland, Tjetjenien, Uzbekistan, Italien, Polen

söndag 2 oktober 2011

Romansredovisning 1. Solstorm

I tisdags började vi redovisa romanen som heter SOLSTORM. Vi har läst bara till s. 65 så vi vet inte så mycket ännu,  men vi vet om händelsen i Kristallkyrkan och hur situationen började utvecklas efter mordet på Victor Strandgård. Vi pratade lite om huvudpersoner, deras personliga egenskaper och karaktärer, jämföra dem med varandra. T.ex., Rebecka och Sanna: Rebecka har en stark personlighet, hon är och Sanna är mycket svag, hon kan inte ta hand om sina barn.

s.27
'Omedvetet tog Rebecka upp en penna från bordet och skrev "säg nej! NEJ!" på en gul post it-lapp.'

Det är typiskt och vanligt för att rita nånting eller skriva ord medan vi talar i telefon. Jag har läst att man kan säga i vilket humör är vi om man titta på våra ritning. T.ex., om man ritar blommor betyder det att man är på gott  humör och om man ritar trianglar och sicksack betyder det att man är nervös. Rebecka ritar inte men hon skriver "säg  NEJ!", och jag kan gissa varför. Rebecka pratade med Sanna som sa att Viktor är död. Sanna hinner inte att säga något mer men Rebecka redan vet att Sanna skulle be henne att komma i Kiruna. Jag vet inte ännu varför men jag förstår att  Rebecka vill inte göra det, men samtidigt hon kan inte vägra och hennes "nej" på lappet är bara ett försök att kasta ut sina känslor.

s. 65
'Vesa Larsson fingrade på en knapp i skinnvästen och sneglade på Thomas Söderberg. Thomas Söderberg såg inte tillbaka utan nickade liksom eftertänksamt för sig själv åt det som just blivit sagt.
Jaha, tänkte Anna-Maria, Vesas svar fick godkänt av pastor Söderberg. Det är inte svårt att se vem som är  ledarjycken i den här gruppen.'

Den här citaten säger mycket om Anna-Maria Mella. Den visar tydligt att polisinspektör Anna-Maria är en specialist med en stor erfarenhet. Hon är mycket uppmärksamt, hon märker detaljer och är en god psykolog. Även om Thomas Söderberg inte ens tittade på Vesa Larsson märkte Anna hans rörelse och gjorde sina slutledningar. Hon inser snabbt vad relationen mellan pastorer är och vem är en ledare.

Inga kommentarer: