Armenien, Burma, Filipinerna, Iran, Japan, Kina, Lettland, Peru, Ryssland, Tjetjenien, Uzbekistan, Italien, Polen

torsdag 17 mars 2011

I taket lyser stjärnorna.(1)

"I taket finns självlysande stjärnor. Stjärnorna vaknar till liv när det blir mörkt. Jenna brukar ligga och titta upp mot dem, mot stjärnhimlen, när hon inte kan sova. Förr om kvällarna brukade mamma komma och lägga sig bredvid henne. Då låg de där och småpratade, hurlängesomhelst, om allt och inget, om viktigt och oviktigt, och stjärnorna spred ljus i det mörka.
Detta var förr. Nu är Jennas säng för mjuk för mammas sjuka leder att ligga i. Nu får Jenna ligga ensam och titta på stjärnorna i taket.
Under en av dessa stjärnor fäster Jenna dikten från svensk-lektionen när hon kommer hem. Den får precis plats." (kapitel 11, s. 45)

Jennas rum ser precis ut som alla andra tonåringars rum. Självlysande stjärnorna är jätte populär dekoration bland barn och ungdomar. De gör rummet mysigt.
Men i Jennas rum är de inte bara riktigt dekoration. De förekommer som symboler. De har bevittnat så mycket. De symboliserar den evig förbindelse och kärlek mellan mamman och dottern. De "spred ljus i det mörka" när Jenna och mamma la och småpratade tilsammans när Jenna kunde inte sova. De spred ljus på samma sätt som en mamma gör i sin barns livet. Tjärnorna upp i taket, likadant mamman, menar säkerhet, förtroende och stabilitet.
Även nu, att mamma, genom sin sjukdom, har hämtat en hel massa ostadighet och bekymmer till Jennas liv, symboliserar tjärnorna fortfarande hopp och tröst.



"I duschen står en duschstol.
I klädkammaren ligger tre peruker.
På köksfläkten en doseringslåda med tabletter.
I en kartong väntar en extrauppsättning löstbröst.
I hörnet lutar kryckor.
I lägenheten finns en mormor.
Och mitt i allt finns Jenna, och hon går in på sitt rum, lägger sig på sängen, blundar, håller för öronen och låtsas att verkligheten inte finns." (kapitel 13, s 50)


Den här citat ger en jätte realistisk framställning av situationen i Jennas hem och liv. Författaren använder enkla och korta meningar vilka ser ut som en förteckning. Förteckningen känns ganska abrupt och objektiv (klinisk) betoning hur ödslig och grym verkligheten är för Jenna.


På onsdag hade vi en jätte mysig prattstuga. Alla läst sina citat och uppfattning. Nästan alla talade om en relevant upplevelse, som gjorde diskussion personlig. Jag trodde det var roligt.

Inga kommentarer: