Armenien, Burma, Filipinerna, Iran, Japan, Kina, Lettland, Peru, Ryssland, Tjetjenien, Uzbekistan, Italien, Polen

söndag 30 januari 2011

kort kjol

söndagen 30 januari 2011

sid 68-69 CITAT 1.

" När myran till slut, efter många om och men, tvingade sej att berätta vad Uffe och Bergström hade gjort, sa hennes mamma med ett utrycklöst och nästan blankt ansikte:
- Men lilla gumman, är du verkligen säker på det? Kan det stämma?"


Komentat: Myrans mamma är inte så intresserad av omvärlden. Hon sitter bara hemma i sin soffa och ser på såpoperor och köper upp socialbidraget på tv-shop. Myran får klara sej själv ganska mycket, och det är tråkigt när mammor gör så mot sina barn, att inte lyssna och tro på barnet. Myrans mamma är väldigt ensam, kanske det är därför hon gör som hon gör, hon orkar inte ta till sej omvärlden, och det som finns i den, och hon vill inte tro att det som hänt Myran är sant. Myran vill att hon skall förändras och bli som andra mammor, men hon har förlorat hoppat om sin mamma...


sid.79 CITAT 2


" Ser de på mig vad jag har varit med om? undrar Myran. Syns det att jag är våldtagen? Luktar jag illa? Är jag smutsig?"


komentat: varje gång Myran visar sej ute, tror hon att människorna kan se på henne att hon varit med om något hemskt. Att varje rörelse hon gör skall avslöja något om hennes identitet. Myran litar inte på människor längre, hon vill inte komma nära någon, inte höra gnäll och tjat, inte höra någon som misstror henne. Vilka sår hon måste ha i själen. Myran måste få kärleken tillbaka, tilliten, och tron på att hon är någon.



sid 94. CITAT 3


" På nätterna kommer mardrömmarna. Myran vaknar ofta kallsvettig och därför vill hon inte gå och lägga sig. Hon låter tv:n gå på tills programmen tar slut och det inte finns något mer att titta på."


komentat.
Det som hänt med Myran förföljer henne på nätterna i drömmarna. På dagarna lider Myran i det tysta, men på nätterna kommer skräcken, rädslan och förtvivlan. Hon måste sova med lampan tänd. Jag tycker synd om Myran, hennes liv har slagits i spillror och ingen plockar upp resterna efter henne. Hoppas hon hittar kärleken igen och börjar lita på människor i hennes närhet. Det är ju dom skall vara hennes trygghet...



sid.128 CITAT 4

"Hennes mamma går mot Myran fast det haglar porslinsprydnader och böcker över henne.
Myran försöker slå undan henne, men det slutar med att de faller omkull i en hög i en svettig omfamning när Myran skriker och gråter och kramas."


komentat. Myran har fått nog av rättegångar, advokater, besök hos psykolog. Och det verkar aldrig ta slut. Myran bryter ihop och hennes mamma bryter upp dörren till hennes rum med en låssmed, och hon tar Myran i sin famn och kramar henne tills hon blir lugn. Den kärlek hennes mamma ger henne just då behöver Myran för att bli lugn, och hitta sin trygghet. Det är ju mamman som är hennes fasta punkt i livet, hennes trygghet, hennes stöd, och det är ju hon som skall hjälpa henne genom livet i framtiden..

3 kommentarer:

Ceci sa...

Monica du har tagit citat som jag ville också skrivaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
men jag håller med alls du säger

monica sa...

ojdå, det visste jag inte. Men du Viktoria kan ju också ta samma citat som jag, du kan ju ha ett annat komentat bara, som du tycker om. Hoppas det löser sej/

Unknown sa...

det stämmer Victoria! Ta du samma citat, men skriv andra kommentarer.