Armenien, Burma, Filipinerna, Iran, Japan, Kina, Lettland, Peru, Ryssland, Tjetjenien, Uzbekistan, Italien, Polen

torsdag 3 maj 2012

Borta Bäst av Sara Kadefors



Sylvia är en kvinna som visar på frihet från början av historien. En av de kvinnor som inte vill göra samma sak, dag efter dag, månad efter månad, år efter år. Vi känner henne som ligger i sin bil utanför IKEA och dricker och äter mat som är kvarlämnad på tallrikar. Ibland går hon och lägger sig i en av sängarna på sängavdelning i IKEA och hoppas på att ingen ska upptäcka henne. Hon är lite rörig och gör konstiga saker, går till badhus för att duscha och kör i väg hela dagen. Hennes bil är hennes käraste ägodel.

En dag när hon kör i väg ser hon en kvinna som står och liftar vid en vägren. Sylvia stannar för att ta med kvinnan. Lisbet heter den kvinnan och detta är början till en ny bekantskap, Sylvia lär känna personer som hon aldrig skulle tilltalat eller tittat åt i sitt förra liv.

Romanen har en grundläggande del och många vardagliga berättelser som innebär intressanta citat. Historien fortsättar när Sylvia flyttar till Lisbets lägenhet (den liftande kvinnan).  Det gör att Sylvia tar lärdom om hur andra människor lever. Lisbet är inte samma en vanlig kvinna utan att hon prostituerade sig och säljer knark. Detta förstår Sylvia efter en stund när hon stannar hos Lisbet. Det var helt annat liv enligt Sylvias åsikt.

Det var underbart när Sylvia får en närmare relation med Lisbet. Sylvia stannar kvar i Lisbets lägenhet och på dagarna promenerar hon så mycket som möjligt och ibland går hon till biblioteket. Astrid är hennes favorit bibliotekarie som har pratad med Sylvia och alltid har många förslag om böcker.    

I Lisbets lägenhet fortsätter livet på helt annan sätt, hon har många kunder i olika åldrar. Ibland kommer människor för att köpa knark eller knarka där, det finns människor som kommer för att ha en affär också. Allt händer i Lisbets privata rum med stängd dörren.

Varje dag träffar Sylvia nya människor som ibland är Lisbets vänner också. Val som förändrar livet, det förstör Sylvia. Vi gör alla små och stora val i livet. Dessa val för med sig större eller mindre förändringar. När Sylvia bor hos Lisbet funderar hon att det finns alla de där småsakerna som kan göra att livet förändras fast vi inte tänker på det. På samma sätt händer det att just du skapar förändringar i andra människors liv utan att veta om det. Det var sakerna som Sylvia tänker på alla dagarna.

En dag kommer poliser för att arrestera Lisbet och Sylvia. På häktet sa Sylvia att hon aldrig knarkat men hon måste stanna kvar där sa poliserna. Det var roligt Sylvia känner trygghet på fängelset. Hon tänker att hon har allt på fängelset, mat, plats för att sova och en tv.

Sylvia kommer ut från fängelset med hjälp av sin man och åker tillbaka till sitt tidigares liv men hon känner att hon inte äger det livet längre. Allt bli annorlunda i Sylvias hem och hennes man är inte kär i Sylva längre. Hon tänker att alla kan misslyckas men då ska man ha rätt till en andra chans.

Sylvia bestämmer att gå tillbaka till det liv som hon kan bestämma själv, tillbaka till en kriminell människa som hon känner när hon bor i samma hus som Lisbet. Reza heter han. Reza bli jätte glad av att träffa Sylvia igen. Sylvia bestämmer sig för att flytta in hos Reza och bo där.

En mycket svår resa från början blir till en lycklig fortsättning. Jag ville bara läsa mer för att få reda på vem denna Sylvia är. Det händer många ovanliga händelser och Sylvia träffar många olika personligheter under resans gång. Personligheter som ger henne ett nytt sätt att se på sin omgivning.

Det var bra och väldigt dramatiskt bok. 

Inga kommentarer: