Armenien, Burma, Filipinerna, Iran, Japan, Kina, Lettland, Peru, Ryssland, Tjetjenien, Uzbekistan, Italien, Polen

måndag 30 april 2012

När bergen andas

När bergen andas är en bok som är skriven av Yeshiwork Wondmeneh en Etiopien  författare. Den boken handler om en 19 årig tjej Sara som kom från Etiopien  efter gifte sig med en 30 årig man Abraham. Abraham var också från Etiopien men han bott i Sverige från länge sen. Abraham hade en förhållande med en Svensk kvinna Camilla men det gick inte så som Abraham ville. Han var en konservativ man. Efter skilja sig med Camilla han åkte till Etiopien för att gifta sig med en Etiopien kvinna. Sara och Abraham träffade där. När Sara kom till Svergie då förstor hon att det är en annan liv som hon tyckte. Abraham var inte snäll måt henne. Han ville henne som en traditional Etiopisk hustru. På andra sidan Sara ville studera . Hon lärde sig Svenska och fick job. Hon går i skolanoch jobbar samtidigt på kvällarna. Hon kände inte trivs med Abraham. Sara ville inte ha ett liv som hennes mamma  hon ville ha ett bra liv.

Saras mamma Sefanit var tvungen att gifta sig med en okänd pojke när hon var bara 11 år. Hon hade ett tråkig liv som Sara ville inte. Sara var gravid men hon gjorde abort utan att Abraham visste. Hon började läsa Socialogi på universitet men Abraham uppmuntrar inte henne att studera vidare och bygga upp ett bra liv. Deras relation blev sämre och sämre. Sara var bara tyst och försökte mycket för ett bra liv.  

På universitetwt träffade hon med Mimme Tadasse som kommer att hjälpa henne genom svarigheterna. De blev kompiser. Sara blev deprimerad och Mimme gav henne råd att skaffa ett barn eller lämna Abraham. Sara bästamde att skaffa barn med Abraham. Hon ville ge honom sista chanse. Homn blev gravid och samtidigt hon tänker mycket om sin mamma  som skaffade fem barn och förlörade dem. Saras barn dog under förlosning. Sara bestämmde sig  att inte vara med Abraham. Hon flyttade hos Mimme direkt  från sjukhuset. Abraham trakasserar båda men kundde inte ändrar sig Sara. Hon bryta sig loss från sin man och starta  ett nytt liv. Efteren kurs började hon jobba  inom vården. Där träffade hon en Svensk journalist som hettte Dan Erikson. Dans fru var dåg i en bilolycka. Sara började älska Dan. 


Dan bjuder Sara hem hos honom och pratar mycket om privat liv. Sara vistte inte att detta snart ska påverka hennes liv på negativ sätt. Sara kände glad och trivs med honom men kunde inte få hans kärlek,. hon blev besviken på  honom och skände sig ensam. Mimme  flyttade till USA med sin pojkvan.  Sara var ledsen och deprimerad. Mimme och Dan hittade henne i en park. Mimme ville att hon ska få hjälp av  läkare för att behandla sin depression, men Sara ville åka tillbaka till Etiopien.  Hon tåg sitt liv föratt hon  tänkte att hon blev inte så stark som hon skulle.


Det är en typisk roman som visar  riktig faktum. Jag tycker att det är svårt att ha äktenskap utan att känna glad.  Båda ska känna och förstå varandra. Sara var ung och hon hade egna drömmer som hon ville uppfylla, föratt göra det hon gjorde några fel också men att ha en bra liv var hennes rätt.Abraham var måt hennes personlighet och det var inte så bra. Jag tror alla ungdomer ska läsa detta  roman. Det visar verkliga livet.


Inga kommentarer: