Armenien, Burma, Filipinerna, Iran, Japan, Kina, Lettland, Peru, Ryssland, Tjetjenien, Uzbekistan, Italien, Polen

onsdag 25 april 2012

Sara Kadefors: Borta Bäst


Borta Bäst” berättar om Sylvia, en medelålders kvinna, som är elegant, välklädd – och hemlös. Hennes perfekta fasaden är helt annorlunda än verkligheten. Hon bor i bilen och parkerar den på Ikea parkeringsplats, hon använder Ikeas toaletter, äter kvarlämnad mat i restaurangen och duschar i simhallen. Hon har inga pengar och stjäl sin bensin, kosmetik och designkläder. Och hela tiden hon är snäll och ler vänligt.

Sylvia har gjort nånting mycket hemskt mot sin dotter, så hemskt att hon blev tvingats att flytta hemifrån. Sara Kadefors skriver såsom i en thriller: småningom, bit för bit avslöjar hon Sylvias hemlighet. Mycket skickligt hon griper tag i läsaren, som tänker hela tiden vad är det som har hänt.

Sylvia ger en skjuts för Lisbet, som är missbrukare. Sist flyttar Sylvia hos Lisbet, och bekantar sig med helt annorlunda världen, världen av knarkare, världen av kriminella och marginaliserad människor. Småningom Sylvia börjar känna och lita på dem, och så börjar hennes förändring. Sylvia har varit hårdhjärtat, egoistiskt och helt utan empati. Nu förstår hon, att den viktigaste är inte status, pengar och utseende.

Det finns mycket humör i boken. Exempelvis när Sylvia går och ligger i Lisbets ryggbänken eller när Sylvia vill göra fotbehandling åt Lisbet som om Lisbets största problemet är fötterna. Mycket läckert är också episoden, där två män (Lisbets knarklangare) kommer till lägenheten, och Sylvia får ”ta emot en leverans”. Sylvia är förstås välklädd och -sminkad. Han är först ”paralyserad av skräck” men till sist de fikar tillsammans:
Jag frågar om de vill ha kaffe med nybakt kaka till. De ska precis tacka nej när den äldre ångrar sig och frågar vad det är för slags kaka och jag säger att det är tigerkaka och att kaffet är färdigt för den som vill ha. Vi sätter oss till köket och fikar.”

Medelklassiska vanor är djupt i Sylvia, men de också hjälper henne att klara sig. Hela tiden låter och beter hon sig så normalt, såsom det vore helt vanlig att bo i bilen eller hos missbrukare. Sylvia är en stark kvinna, som är mästare att klara sig. Hon ackommoderar sig igen och igen i nya situationer.

Borta bäst” är en berättelse om medelklassens världen. Sådana förorter som är i boken finns överallt. Villor, trädgårdar, dyra bilar, lyckliga familjer, lugn och ro; allt är perfekt. Men när man skrapar lite på fasaden ser man att under den finns lögn och olycka. Boken är också en berättelse om humanismen, hopp och människans möjligheter att förändra sig och sitt liv.

1 kommentar:

Unknown sa...

Wow! Vilket fantastiskt inlägg! Som ett alldeles riktigt inlägg på en litteraturblogg.