Armenien, Burma, Filipinerna, Iran, Japan, Kina, Lettland, Peru, Ryssland, Tjetjenien, Uzbekistan, Italien, Polen

söndag 15 april 2012

Fågelbovägen 32

Fågelbovägen 32 är en bok som skrevs av Sara Kadefors. Karin är den viktigaste personen i boken. Hon är gynekolog på en hemlig klinik där hon engagerar sig för att hjälpa illegala flyktingar. Hon har två barn, en dotter som heter Julia och en son som heter Albin. Om jag vill berättar om hennes egenskaper måste jag säga att hon är en god människa. Tyvärr är hon mycket upptagen med sitt jobb och har inte tillräckligt med tid för att vara med sina barn.

Karin har inte bra förhållande med sin man. Mannen som heter Jens är mycket upptagen med sitt jobb och ibland reser han i jobbet till Danmark. Familjen har en bra ekonomi och de har ett stort hus på Fågelbovägen 32. En dag träffade Karin en sjuk kvinna som heter Katerina. Hon kommer från Moldavien. Katerina hade lugn inflammation och behövde få antibiotika.
När Karin träffade henne var hon mycket nyfiken på henne. Jag uppfattar Katerina som en rätt konstig kvinna. Därför blev jag förvånad när Karin gav henne ett föreslag att komma till hennes hus och vila tills hon blir bättre.

Katerina jobbade som städare hos en rik familj. De gav henne ett kallt och fuktigt rum som låg i källaren och på grund av det kalla rummet fick hon lugninflammation. Ibland utnyttjar rika svenskar illegal arbetskraft för att arbeta svart eftersom det är billigare än anställa städarare vitt. Fattiga människor som levar olagligt i Sverige har inga lösningar och tvingas att arbeta hos dem utan försäkringar.  När Karin sa till sin familj att ska de få en främling till gäst blev de ledsna. Jens sa till Karin att det är mycket ovanligt att erbjuda en patient sitt hem!

Karin tog hand om Katerina några få dagar och Katerina blev bättre och bättre varje dag men behövde hon pengar till sin familj och sa till Karin att hon vill arbeta annars ska hon gå tillbaka till tidigare arbetsgivare. Även om Karin tycker att det är fel att låta människor arbeta svart, så lät hon ändå Katerina arbeta hos sig. Hon fick också bo där.

Efter ett tag kunde Katerina ha en bra relation med de båda barnen men hon gillade inte att prata så mycket med Karin så den relationen fungerade inte lika bra. Jag tror att Karin har mycket problem med sin familj som hon vill slippa. En kväll gick hon till en bar och träffade en man som heter Tobias som hon sedan hade sex med.  

1 kommentar:

Unknown sa...

En bra sammanfattning av början på boken. Tänk tillbaka på dagens genomgång av texttyper - nu skriver du en informativ text om boken. En text som informerar om bokens innehåll. En litteraturblogg bör innehålla dina tankar och åsikter om både bokens innehåll och vår genemsamma litteraturdiskussion.