Armenien, Burma, Filipinerna, Iran, Japan, Kina, Lettland, Peru, Ryssland, Tjetjenien, Uzbekistan, Italien, Polen

onsdag 31 augusti 2011

Alfred Nobel och Kung Kristina

Idag pratade vi om två historiska personer, kung kristina och Alfred Nobel. Vi diskuterade om hur de levde, hur de var som människor och om vilka roller de spelade i samhället. Det var roligt och spännande att läsa om båda personerna eftersom de var två av de mytomspunna människorna i världen. Men när man läser om dessa tycker man att de ibland var underliga människor.

Alfred Nobel är en svensk vetenskapsman som föddes 1833. Han är känd för att ha uppfunnit dynamiten 1866 och 1867 fick han svenskt patent för denna uppfinning. Det skrivs om honom att "han offrade sitt privatliv för att framställa dynamit och uppfann ammunition för vapen och anlade en kanonfabrik. Samtidigt som han var mycket intresserad av fredsrörelsen Europa." Jag undrar varför Alfred Nobel deltog i förstörelse av humanitetet samtidigt som han trodde sig älska fred? Han sade väl att eftersom vapnet var så farligt var människor rädda för att använda den. Men är verkligen människorna rädda för vapnet? Visst är det ganska tydligt att se vilka katastrofer som gjort, gör och kommer att göra i den här världen? Hade han verkligen rätt eller ville han bara bli rikare än han redan var?

Kung Kristina, en självständig kvinna som betede sig som en man och hade på sig manliga kläder. Hon abdikerade som drottning i Sverige, överlämnade sitt land och sedan konverterade till katolicism. Detta ansågs som ett brott eftersom Sverige var ett protestantiskt land då.

Inga kommentarer: