Armenien, Burma, Filipinerna, Iran, Japan, Kina, Lettland, Peru, Ryssland, Tjetjenien, Uzbekistan, Italien, Polen

måndag 6 februari 2012

Regnbågsfamilij.

Jag har ett en film där en forskare i psykologi presenterade sin undersökning. Hennes forskningsområde var samkönade par som levde i familj. Jag fick veta hur attityderna till homosexualitet har ändrats under det senaste seklet. Det var nytt för mig att homosexuella relationer betraktades som brottsliga i Sverige fram till år 1944, sedan blev homosexualitet betraktat som en sjukdom.

På 70-talet, när homosexualiteten fortfarande var kontroversiell, började forskare i socialpsykologi forska om det. Forskarna jämförde barn som levde i heterosexuella familjer och barn som levde i homosexuella familjer. Vilket resultat fick de? Enligt forskningen fanns inga skillnader mellan dessa barn.  
Jag blev inte förvånad av resultaten eftersom jag tänker att familjrelationer måste byggas på en grund av kärlek och kärleken har inte något kön. Det barn som lever i en familj behöver är kärlek, trygghet och medkänsla. Det kan båda typer av partnerrelationer(familijformer) ge. Från 1988 har utveckling för samkönade par varit positiv.

På 1990-talet uppstod ett fenomen som kallades "Gaby-boom". Fenomenet innebar homosexella i partnerrelations seriösa önskan att skaffa barn (biologiska eller adoptiv-) inom sina relationer. Det var en uppföljning till babyboomen som uppstod på 1950-60 talet i heterosexuella familjer. De första gayföräldrarna skaffade barn, trots juridiska, socialpolitiska och normativa begränsningar. Regnbågsfamiljerna s. k. ny genertionen behöver rättsligt stöd för att få möjligheten att skapa trygga och stabila relationer mellan barn och föräldrar.

Under senaste tio året, genom två lagändringar har samkönade par fått ett rättsligt erkännande som föräldrar. Det innebär att staten och samhället vänder sig mot en ny generation. Naturligtvis gör det svenska samhället bemödanden att skapa jämställdhet för alla, på samma sett som regnbågen har plats för alla färger.

Hur trivs regnbågsfamiljen i omvärlden, vilka svårigheter möter den i sitt dagliga liv? Det finns en del människor som inte kan acceptera nya typer av sexuella handlingar och alternativa äktenskap. Vårt tänkande är stereotypt ibland. Vi hamnar ofta i ofrihet på grund av våra fördomar. Jag råder dem, som är fördomsfulla att bli mer flexibla, emedan livet är "en stor flod" som rinner och varieras. Vi får varieras med den också!

Inga kommentarer: