Armenien, Burma, Filipinerna, Iran, Japan, Kina, Lettland, Peru, Ryssland, Tjetjenien, Uzbekistan, Italien, Polen

onsdag 15 februari 2012

Adoptivbarnen – livet mellan två världen (om ”Vi kom från överallt ")





En adoptivbarn är oftast en önskad och älskad barn. Barnet är saknad och efterlängtad möjligen många år, och den dagen när föräldrarna hämtar barnet är en av de lyckigast dagen i deras livet. Men fast föraldrarna älskar sitt barn, är vardagslivet inte alltid så lätt som man kan tro.

Barndomstid är lugn och lycklig, men det kan hända, att trubblen börjar när barnen blir äldre. Då barnen kanske vaknar upp och märker att hon/han ser helt annorlunda ut än mamma, pappa och syskonen. Då kan barnen känna sig generad. Särskilt kan det vara problematisk för tonåringen, som funderar sin identitet, ifrågasätter saker och jämförar sig till andra.

Och kanske olika utseende är inget problemet för barnen eller familjen, men det är problemet för andra, nyfikna människor med frågor: ”Varför ser ni inte likadana ut”?

De intervjuade barnen tyckte att deras familjen- och syskonrelationer var som vanliga. Föraldrarna är som riktiga föräldrar och syskonen är ”nog som vanliga syskonen” – helt enkelt. Ändock, en av barnen konstaterar, att ”det är inte kul eller tråkig, men det skulle vara enklare, om vi vore likadana.”

Det är intressant att tänka på den betydelsen av generna, miljön och uppfostran. Vilken av dem är det som influerar mest? Alla likadant, tänker jag. Man kan inte bilda barnet bara med uppfostringen eller det är inte bara generna som påverkar människans beteende, men en människa utvecklas i växelverkan med andra människor, samt de gener man har och den miljön man lever och de erfarenheterna man får genom livet.

Därför är det mycket viktigt att föraldrarna ärligt och öppet berättar adoptivbarnen om deras ursprung. Barnen har rätt att veta, varifån kommer hon/han, och vad är den förgången hon/han har lämnat bakom. Man måste känna sin ursprung, för att bättre förstå sig själv och bättre vet vem man är. Olika utseende kommer från gener, men dessutom också olika temperamenten kommer från gener. Därför måste man veta sin ursprung. Att man kan förstå sig själv.

Inga kommentarer: