Armenien, Burma, Filipinerna, Iran, Japan, Kina, Lettland, Peru, Ryssland, Tjetjenien, Uzbekistan, Italien, Polen

måndag 5 mars 2012

Vad är egentligen en familj?


Mamma, pappa och två barn är den ideala kärnfamiljen, en norm, som alla borde syfta till. Är det så? Det finns många familjer som är inte är kärnfamiljer, men ändå den känns vara som en norm, som alla borde syfta till. Om man tittar på tv:t, på media, på reklamer: överallt finns det lyckliga kärnfamiljer med två barn – och en hund. Våra värld är skapad för familjer på fyra, men denna värld är helt annorlunda än verklighet.

Familjen verkligen har förändrats.

Det finns familjer som efter skiljsmässor är nu familjer med bara en förälder. Eller ombildade familjer där ett par bor med ”hennes barn och hans barn”.

Man har accepterat nya former av familjen och förhållanden. Man fördomar inte mera sambopar, ett par som inte är gift men kanske har gemensamma barn. Man har godkänt registrerad partnerskap av homosexuella par. Så det finns många olika typer av familjer, inte mera bara kärnfamiljen.

Men borde vi ändå mer röra vårt begrepp om familjen?

Vi har växande antal av äldre människor som bor ensam, och är väldigt ensamma. Barnen bor långt borta och har sina egna liv, maken är avliden eller bor i ålderdomshem, alla vänner också.

Borde vi inkludera också våra släktningarna i familjen? Kunde vi acceptera en gammal farmor eller farfar som en familjemedlem? Eller en ensam faster eller moster kanske?

Så, är kärnfamiljen bara för statistiken?

Inga kommentarer: